Home
Menu
Zoek
Inschrijving keuzeonderdelen Romereis 2019

Hieronder kun je je inschrijven voor de keuzeonderelen tijdens de Romereis 2019.

Instructie (lees dit eerst!)

-
De keuzedag bestaat uit twee delen: de ochtend en de middag.
Kies dus twee van de hier beschreven onderdelen.
-
Log in op de website (rechtsboven) met je gegevens van Magister om je keuze te kunnen maken.
-
Vul uiterlijk op vrijdag 8 februari je keuze in.
-
Lukt het invullen of versturen niet? Dan ben je vergeten in te loggen. 

Informatie over de verschillende onderdelen vind je onder het keuzeformulier.

EXTRA ACTIVITEIT: GALLERIA BORGHESE

Op maandagmiddag 13 mei wordt de Galleria Borghese bezocht. Voor leerlingen met Kunst Algemeen is dit verplicht, maar andere leerlingen mogen zich hiervoor inschrijven. Voor hen zijn in totaal 20 toegangskaarten beschikbaar. Als je je niet voor deze activiteit inschrijft, heb je een vrije middag.

EXTRA ACTIVITEIT: AS ROMA - JUVENTUS

Op zondagavond 12 mei (aanvang 20.30 uur) speelt AS Roma thuis tegen Juventus. We gaan proberen hiervoor tickets te regelen, maar weten niet zeker of dat zal lukken. De prijs van de tickets is nog niet bekend. Wanneer je hieronder aangeeft dat je hierin bent geïnteresseerd, brengen we je op de hoogte wanneer we hierover meer informatie hebben.Je zult dan de mogelijkheid krijgen om je definitief aan te melden voor deze extra activiteit.

Keuzeonderdelen

Beschrijving keuzeonderdelen

Fascistische fietstocht

Een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus kies dit alleen als je het heel graag wilt. Bij overinschrijving wordt geloot.

Mussolini heeft op veel verschillende manieren zijn stempel op de stad gedrukt. Hij liet oude Romeinse bouwwerken uitgraven en liet nieuwe gebouwen neerzetten in een soort klassieke stijl. De plekken waar de fascisten hun sporen hebben achtergelaten liggen een eindje uit elkaar, en daarom wordt dit programmaonderdeel op de fiets gedaan. Een spannende belevenis in het Romeinse verkeer, en alleen geschikt voor ervaren fietsers. Omdat we fietsen moeten huren is het aantal beschikbare plaatsen beperkt.

Engelenburcht & Ara Pacis

De families Medici, Borgia en Farnese bezoeken de Engelenburcht op hun familiedag omdat ze een speciale band met dat gebouw hebben. Zij kunnen dit onderdeel dus beter niet kiezen, want dan bezoeken ze de Engelenburcht twee keer.

Aan de oever van de Tiber liet keizer Hadrianus zijn mausoleum bouwen. De pausen maakten er in later eeuwen een fort van, met een speciale vluchtgang ernaartoe vanuit het pauselijk paleis. Vanwege de enorme engel bovenop staat het fort tegenwoordig bekend als de Engelenburcht. Binnenin zie je de luxe appartementen die de pausen er lieten inrichten en op het terras bovenop de burcht heb je een mooi uitzicht over de stad en de rivier. Aan de overkant staat het vredesaltaar dat keizer Augustus liet oprichten: de Ara Pacis. Vroeger stond het onbeschermd aan de Tiber, tegenwoordig staat er een museum omheen. Een unieke kans om een min of meer compleet Romeins bouwwerk te zien en meer te weten te komen over Augustus en zijn familie.

Klik hier om de Ara Pacis te bekijken. 
Klik hier om alvast iets van de Engelenburcht te zien. 

Vaticaanse Musea

Dit onderdeel is interessant voor de families Medici, Borgia en Della Rovere! De zes bollen en de stier vind je in dit gebouw terug.

Het belangrijkste onderdeel van dit keuzeonderdeel is ongetwijfeld de Sixtijnse Kapel. De Vaticaanse Musea vormen een enorm complex samen met het Vaticaans Paleis (de officiële woonplaats van de paus). Er is een gigantische kunstcollectie samengebracht – zeer de moeite waard, maar drukbezocht. Je vindt er zeer veel klassieke beelden, waaronder de beroemde Laocoön, galerijen met kaarten en wandkleden, schilderijen en nog veel meer. Hoogtepunt voor de meeste bezoekers: de kamers die Rafaël heeft beschilderd (onder andere met de School van Athene) en natuurlijk de Sixtijnse Kapel. Die moet je natuurlijk hebben gezien – maar niet iedereen kan tegen de drukte in dit museum, vandaar dat dit toch als keuzeonderdeel op het programma staat.

Klik hier om de Sixtijnse Kapel online te bezoeken.

Capitolijnse musea

Op de plek waar Rome echt is begonnen, het Capitool, staan tegenwoordig twee musea die één geheel vormen. Via een tunnel onder het plein loop je van het ene gebouw naar het andere. De musea zijn vooral aan klassieke beeldenkunst gewijd. Dit is het oudste openbare museum ter wereld, dat al in 1471 open ging. Je ziet veel van de beelden die je uit lesboeken kent, waaronder de échte wolvin-met-jongetjes. Er is daarnaast ook een afdeling die is gewijd aan de bijzondere plek zelf: het Capitool. Een zijpaadje van de verbindingstunnel biedt een prachtig uitzicht over het Forum Romanum.

Klik hier om museum online alvast te bezoeken.

Aventijn

Je weet het vast nog: Romulus ging op de Palatijn staan in afwachting van een teken van de goden, Remus op de Aventijn. Bij dit programmaonderdeel maak je een wandeling over deze laatste heuvel. Je ziet daarbij het Circus Maximus (dat tussen de Aventijn en de Palatijn ligt), de kerken van Sant’ Alessio en Santa Sabina, een mooie rozentuin, het beroemdste sleutelgat van Rome (waardoor je precies de St. Pieter ziet) en de Piramide van Cestius, een merkwaardig grafmonument uit de 1e eeuw v.Chr. Ook het uitzicht over de rivier is de moeite waard.

Klik hier om alvast rond te kijken in de Santa Sabina (360 graden-weergave.

Catacomben

Dit onderdeel is niet geschikt voor mensen met claustrofobie!

De vroege Romeinse christenen wilden hun doden niet cremeren, zoals onder de Romeinen gebruikelijk was, maar begraven. Ze hadden echter niet genoeg land in bezit om echte begraafplaatsen te maken. Om dat probleem op te lossen, gingen ze ondergronds. In de tufsteen van Rome hakten ze op verschillende plaatsen lange gangenstelsels uit. Later ontstonden in deze gangenstelsels ook kleine heiligdommen en werden er diensten gehouden. De fresco’s en wandschilderingen in deze heiligdommen zijn vaak zeer goed bewaard gebleven. Laat je door een gids meevoeren onder de grond en terug in de tijd! Er zijn in Rome zeer veel verschillende catacomben, vaak genoemd naar een Romein die er begraven ligt of die de grond heeft gedoneerd; wij bezoeken de catacomben van Priscilla.

Klik hier om alvast de catacomben van Priscilla te zien via Google Maps.

Galleria Borghese

Speciaal interessant voor de familie Borghese! Overal draken en adelaars!

Ten noorden van de Spaanse Trappen ligt een enorm park dat vroeger eigendom was van de familie Borghese: de Villa Borghese. Midden in dat park staat de Galleria Borghese, waar je enkele zeer indrukwekkende beelden zult zien. Er staan een paar topstukken van Bernini (Apollo & Daphne, de Roof van Proserpina), maar ook van andere grote beeldhouwers. Bovendien is er een schilderijencollectie met onder andere enkele Caravaggio’s. Leerlingen met Kunst Algemeen in hun pakket verzorgen hier de rondleidingen.